Isnin, 28 Februari 2011

Resepi Ayam Gonjeng....jeng3x.....

hahaha.....knp sy suke masak?sbb sy suka makan...kenapa sy suka mkn?sbb sy suka....suka hati lahhh....masak itu seni.seni bukan saja seni lukis,seni tari,nyanyian,ape ke mende yg lain tu....masak pun kire seni ape.btul x?sbb tu ade pertandingan memasak.Tujuannya untuk mencungkil bakat seni dan kreativiti kite....ckp pasal kreatif,wa mmg suka ote-ote(boleh ke gune ni?jgn tiru...haha)masakn.Walaupun dah mmg sedap,tp nk jugak tokok tambah bahan.Memang satu peti ais ar wa selongkar nk tgk ape yg ade.Last night,i had prepared a dish for my guest....ceehhh.....kire yo yo oo macam chef kat hotel r...haha....wa masak lauk ayam,sape-sape nk cuba,silalah.Dijamin puas hati.Simple but nice.....umi wa yg ajar....nggeeeee:+

Ayam Semangat 2011

Bahan-bahan:
10 ketul            Daging ayam
10 biji               Cili api
3 ulas               Bawang putih
1 inci                Halia tua
3 ulas               Bawang merah
1 biji                Bawang kuning
Sedikit             Serbuk kunyit
Sedikit             Asam jawa

Cara masak:
1.Goreng dulu ayam tu ngan serbuk kunyit and garam.
2.Tumbuk halus cili padi(hijau),bawang-bawang kecuali bawang kuning.
3.Panaskan minyak utk menumis and tumis bahan tumbuk td.Potong bulat-bulat bawang kuning tu and campur sekali.
4.Dah agak kekuningan and naik bau masukkan ayam yg digoreng td.Ayam tu jgn garing sgt.
5.Kacau rata and masukkan air asam jawa sikit tuk kuah.Pastu buh sikit serbuk kunyit bg kaler yellow skit.
6.Lastly,garam and gula kalau nak.Siap!!!!jeng3x....

Selamat mencuba....:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan